Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η δύναμη των συνηθειών

Όσο πιο περήφανοι είστε για μια συγκεκριμένη πτυχή της ταυτότητάς σας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κίνητρο που θα νιώθετε για να διατηρήσετε τις συνήθειες που σχετίζονται με αυτήν. Αν είστε περήφανοι για τα ωραία μαλλιά σας, θα αναπτύξετε όλες τις συνήθειες που αφορούν την περιποίησή τους για να τα διατηρήσετε όμορφα. Αν είστε περήφανοι για τους γυμνασμένους δικεφάλους σας, θα φροντίσετε να μην παραλείπετε ποτέ τις ασκήσεις για τα χέρια στην προπόνησή σας. Αν είστε περήφανοι για τα κασκόλ που πλέκετε, θα έχετε πάντα όρεξη να αφιερώνετε πολλές ώρες την εβδομάδα στο πλέξιμο. Όταν εμπλέκεται η περηφάνια σας, διατηρείτε με νύχια και με δόντια τις συνήθειές σας.

Η αληθινή αλλαγή συμπεριφοράς έγκειται στην αλλαγή της ταυτότητας. Μπορεί να έχετε το κίνητρο για να υιοθετήσετε μια συνήθεια, αλλά ο μόνος λόγος για να τη διατηρήσετε είναι αν αυτή γίνει μέρος της ταυτότητάς σας. Όλοι μπορείτε να αποφασίσετε να ξεκινήσετε το γυμναστήριο ή να φάτε υγιεινά μια-δυο φορές. Αν όμως δεν αλλάξετε την πεποίθηση που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά σας, τότε θα είναι δύσκολο να υποστηρίξετε μακροπρόθεσμες αλλαγές. 

Οι βελτιώσεις είναι προσωρινές μέχρι να γίνουν μέρος του εαυτού σας.


Αν θέλετε να προβλέψετε πώς θα καταλήξετε στη ζωή σας, αρκεί να ακολουθήσετε την καμπύλη των μικρών κερδών και μικρών απωλειών και θα δείτε τι αντίκτυπο θα έχουν οι καθημερινές επιλογές σας ύστερα από δέκα ή είκοσι χρόνια. Ξοδεύετε λιγότερα απ’ όσα κερδίζετε κάθε μήνα; Πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε εβδομάδα; Διαβάζετε βιβλία και μαθαίνετε κάτι καινούργιο κάθε μέρα; Μικρές μάχες σαν αυτές καθορίζουν τον μελλοντικό σας εαυτό.

O χρόνος μεγεθύνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Πολλαπλασιάζει οτιδήποτε τον ταΐσετε. Οι καλές συνήθειες κάνουν τον χρόνο σύμμαχό σας. Οι κακές συνήθειες τον κάνουν εχθρό σας.


Οι συνήθειες είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι κακές συνήθειες μπορούν εύκολα να σας βλάψουν, όπως οι καλές μπορούν εύκολα να σας ευεργετήσουν, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να δώσουμε σημασία στις λεπτομέρειες. Πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι συνήθειες και πώς να τις προσαρμόζετε στα μέτρα σας, ώστε να αποφεύγετε την επικίνδυνη πλευρά της λεπίδας.

Φανταστείτε ότι έχετε ένα παγάκι πάνω στο τραπέζι. Το δωμάτιο είναι κρύο και μπορείτε να δείτε την ανάσα σας. Η θερμοκρασία είναι στους μείον πέντε βαθμούς Κελσίου. Σιγά-σιγά το δωμάτιο αρχίζει να θερμαίνεται.

Μείον τέσσερις βαθμοί.
Μείον τρεις βαθμοί.
Το παγάκι εξακολουθεί να είναι ακέραιο μπροστά σας. Μείον δύο βαθμοί.
Μείον ένας.
Ακόμη δεν γίνεται τίποτα.
Κι έπειτα… μηδέν βαθμοί Κελσίου. Το παγάκι αρχίζει να λιώνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό μπορεί φαινομενικά να μην είναι μεγάλη, αλλά δεν παύει να είναι το σημείο εκκίνησης για μια μεγάλη αλλαγή.

Η στιγμή μιας μεγάλης επιτυχίας είναι συνήθως αποτέλεσμα πολλών πρότερων δράσεων, που συνθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί μια σημαντική αλλαγή. Αυτό το μοτίβο το συναντάμε παντού. 

Ο καρκίνος κατά το 80% της ζωής του δεν εντοπίζεται και ξαφνικά εξαπλώνεται στο σώμα μέσα σε λίγους μήνες. Τα μπαμπού σχεδόν δεν φαίνονται τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους, γιατί απλώνουν υπογείως τις ρίζες τους, ώστε να μπορέσουν μετά να υψωθούν στα είκοσι επτά μέτρα μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

ΈΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ - James Clear 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου